Thursday, July 29, 2010

ancaman c ikan sardin...

Apakah ancaman kepada manusia apabila memakan ikan sardin? Pemerhatian pertama atau kes pertama yang gunakan sebagai bahan bukti buruknya amalan makan sardin ialah kes seorang jiran saya yang terpaksa dibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di dalam rahimnya. Semenjak sekian lama saya berjiran dengan hamba Allah ini, saya memang tahu melalui anak-anak saya yang kerap ke rumahnya bahawa hamba Allah ini memang gemar memakan ikan sardin dan mee maggi. Maklumlah bagi seorang wanita dengan kerjaya besar yang sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah memasak nasi berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mee maggi sentiasa tersedia.

Hamba Allah ini telah kehilangan rahimnya semenjak usianya awal 40an. Begitulah, jikalau kerap seseorang terutama sekali orang perempuan gemar makan sardin, jawapannya, pelbagai tumor seperti fibroid di dalam rahim akan insya-Allah diberikan oleh Allah. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian-pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser samaada benign atau malignan. Namun dalam pemerhatian saya ia banyak menyebabkan fibroid dalam rahim dan tumor.

Antara sampel kajian saya yang suka dan kerap makan sardin ialah seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak perempuan tiba-tiba mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang mengandungkan anak perempuannya ini hamba Allah ini akan makan ikan sardin. Akibat dari tabiaat ini, sebaik sahaja anak perempuan keduanya ini dilahirkan, terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa dilakukan ketika bayi ini berusia kalau tidak silap saya 3 bulan. Begitulah azab diperolehi dari tabiaat gemar makan ikan sardin. Namun saya bersyukur kepada Allah swt kerana sebenarnya isu makan ikan sardin inilah yang antara menjadi punca sehingga akhirnya hamba Allah ini belajar ilmu agama dari saya sehingga pelbagai amalan syirik dan tangkalnya alhamdulillah telah dapat dibuang. Hamba Allah ini kini alhamdulillah telah menjadi antara murid saya yang banyak sekali mendapat pelbagai rahmat dari Allah walaupun dahulunya jahil.

Sebagai latihan pengukuhan kepada para pembaca budiman semua, cuba lah buat sedikit kajian ke atas mana-mana kenalan atau saudara mara yang pernah mengalami sebarang kes tumor atau fibroid dan selepas itu kajilah sejarah permakanan mereka ini. Kemungkinan besar mereka ini memang gemar dan kerap makan ikan sardin.


p/s di copy dr i luv islam..sbg info kpd kwn2

Wednesday, July 28, 2010

selamat jalan sahabatku....

teruskan senyuman usah..berkecil hati untuk perkara remeh

"butang" aku copy ayat ko ya???


kenapa aku rasa sunyi tanpa butang

c butang ni bukan butang baju korang jangan tersilap tafsir pulak..dia ialah seorang sahabat yang sentiasa memberiku semangat dan nasihat time aku bad mood a.k.a sedih tahap weng-weng..hehehe


sedar tak sedar dah berkurun jugak aku dan dia berkawan..buli membuli tulah aktiviti kami berdua selama ni betul cakap orang-orang tua lagi sedih kehilangan sahabat dari boyfren..aduh jiwang nye ayat aku...tapi betul kan???

sahabat selalu ada time kita bersedih..

sahabat tempat meluahkan perasaan dikala tiada sape nak dengar kata hati yang terpendam dan meronta-ronta

namun

kadang-kadang kita terlupa tentang sahabat dikala cinta berbunga-bunga bersama sang pujaan hati

terima kasih kepada semua sahabatku...aku sayang kalian

butang hello??? opstt die bukan nya dengar celoteh aku yang melalot ni hahahaha..tak lama lagi c butang ni akn pergi over c sambung study..mesti bosan tanpa mangsa buli yang agak poyo ni tapi nak wat macam mana disetiap pertemuan adanya perpisahan itulah lumrah alam yang kita tak mampu nak halang

cinta??? tu sesuatu yang mustahil antara kami..entah la kenapa aku tak bole jatuh hati kat mangkuk ni no komen la labu..yang pasti aku perlukan dia sebagai seorang sahabat je



"Teman ketawa bagaikan air di daun keladi
walau tercurah tak berkesan..
tapi sahabat sejati bagai
air walau dicincang
ia tak mungkin akan putus"
                                                                                                                                        

Wednesday, July 14, 2010

pratikal time

alhamdulilah..segala yg dirancang berjalan dengan lancar minggu ni
tempat baru..semangat baru...oh putrajaya ku
first time menjejakkan kaki kesini aku rase tkot..gelisah namun tu smua nya perasaan gabrah je
staff kat tempat aq pratikal ni nice2 smua..xkedekut ilmu..syukur sgt banyak ilmu alam komputer yg aq belum tahu dpt bljr kat tmpt ni
kadang-kadang nak tergelak ngn sikap setiap level kat opis ni..macam-macam ragam tapi seronok pulak dengar setiap masalah yang dowg hadapi..aku ditempat kan di jabatan teknologi maklumat smua masalah berkaitan pc department aku yang handel
okeylah mau out...sifu bagi job lak daaaa

Saturday, June 26, 2010

mencari ketenangan

Hasbirabbi Jalallah
Mafi qalbi Ghairullah
Nur Muhammad Salallah
Lailahaillah

cukuplah bagiku Allah
Dihatiku hanyalah Allah
cahaya Muhammmad s.a.w
Tiada Tuhan yang didaulatkan
Melainkan ALLAH

Mencari ketenangan mengisi ruang hati
agar redup rasa gelisah yang selalu ada
mengganggu pikiran ku
betapa ku terseksa
kehidupan penuh pancaroba

Di keheningan malam
berhembusan bayu
tafakur ku sendirian
mengingati yang Maha Esa
bawalah diri ini ke arah
sinar hidup
yang sempurna dan
diredai di dunia
dan di akhirat sana


Wednesday, June 23, 2010

arah hidup...

Hidup ni seperti roda kadang2 kat atas kadang2 kat bawah...pahit manis suka atau duka
kita sendiri yang mencorakkan nya..namun
kita tak bole lari dari masalah duniawi penat gak otak ni pikir cara nk selesaikan masalah tu..
cuma masalah hati susah ckit nak uruskan...hohoho


Dalam minggu ni aku asyik mimpi benda yang sama ape maknanye ya???
mungkin gak tu petunjuk dari allah supaya aku berubah kpd yg lebih baek???
selama ni bukan tak baek...cuma agak nakal ckit normal la jiwa remaja cm aku..dedah aurat sana sini tapi
tak la sampai tahap seksi a.k.a seksa orang laen melihatnya
baju t'shirt ngn suar jeans..ok pe cuma
mak selalu complain kate nye pakai cm tu simple sangat..jalan pun cm ketam nak ubah gaye tiru cam model..ishhhh xsesuai
berbalik pada mimpi tadi..
aku mimpi pakai tudung sambil solat berjemaah ngan suami..kononnya dalam mimpi tu
aku dah kawin..takot geli plus seram ngn mimpi tu
tapi mimpi tu mainnan tidor je kan..
niat bertudung tu ade cuma entah la..kalau bertudung pakai baju ketat-ketat tak elok gak kan???
insyaallah mungkin dalam mase terdekat ni ade beberapa perubahan....
semoga ceria selalu...assalammualaikum

Wednesday, June 16, 2010

hati oh hati

dia telah berambus dalam hdup aku..kini dan selama nya tak ada lagi memori tentang dia
aku benci ko selama nya
meluat menyampah dan mcam orang bodoh rasa nya selama ni
rupa nya semua manusia same je...klo buruk rupa nya buruk gak la perangai nya
bukan niat nk mengutuk sape2..tapi sesak otak ni ble ingat mangkuk tuu
erkkkkk
pergi la jauh2 dari hati aku mangkuk
jangan berlagak sangat dalam hdup kelak tersungkur..belum tentu dapat bangun dr sedihan tuu
sia-sia je sayang kat mangkuk y xda hati dan perasaan selama ini
tapi tak pe la....
moga kau bahagia selalu...jangan pernah wujud lagi dalam hidup aku
sekarang aku nak lebih fokus pd mse depan....no cinta cintun anymore

sedihnya...

hari ni aku last keje kat penasonic...sdh nk tinggal kn tempat tu
wlpn pn penat keje kat situ aku happy at list tak la dok ingat kat si dia tu
pas ni xde dah gelaran dak popular....aku dapat gelaran tu mase fist day msuk keje
konan nya heboh de dak baru yg cun n tinggi cm model msuk department audio...
agak nya mereka tu rabun kot cun tang na pn aku xtaw la..klo cute tak la balak lame cr yg laen
ape2 je la terima kasih sape yg puji tuuuu
setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing
sebagai hamba allah kt hanya mampu bersyukur

Tuesday, May 25, 2010

kejam tul la...


tadi aku baru lepas tengok berita lagi2 berita kes pembuangan bayi..jemu aku dengar sakit hati xpayah ditanya.kenapa sebab malu kita bertindak kejam keatas insan yang tidak bersalah pun..bayi adalah anugerah tuhan yang tidak terhingga..kalau ye pun xnk baby tu beri je la kat owg2 y memerlukan kat luar sana tu ..xpyh nk jadi pembunuh berani buat berani tanggung beb
wahai para wanita dimanakah sifat keibuan anda???? time merasa kenikmatan yang sementara xpulak merasa malu bila perut dah macam belon reti gak sorok muka(aku memang emo tul ngn owg2 cm ni) nak kata golongan ibu dan ayah a.k.a pembunuh ni baby ni x belajar agama time sekolah tipulah...tapi itu lah hakikatnya bila nafsu no 1 iman pun xmenentu sedarlah wahai pembunuh baby sekalian setiap perbuatan didunia ini walaupun sekecil zarah ada balasannya mungkin kita boleh lari dari hukuman tuan2 hakim ataupun pak polisi(cam indon la pulak) tapi balasan tuhan yang maha esa tak de sape yang tahu bila dan bagaimana...pernah ade satu auntie cina duduk sebelah aku kat bus stesen tanya kenapa orang melayu sgt kejam????aku pun tanya kenapa auntie ckp cm tuu?? auntie cina tu cakap cuba amoi tengok paper ni sana sini buang baby xda akal kew asyik2 owg melayu je suka buang baby(dgn penuh sopan aku pun jawab "auntie tu orang melayu jenis xda otak") sampaikan bangse laen melabel kita kejam hanya kerana para pembunuh baby ni sedarlah....wassalam

Monday, May 24, 2010

bergelak ketawa bersama mereka....

mari kt menghibur ati bersama mereka sebentar...kadang2 disaat kt dlm kesedihan kwn-kwn still ade dibelakang memberi semangat...susah nk digambar kan perasaan aku skrg but thanz to them
i still happy:)
video

Saturday, May 22, 2010

a new day a new life...



Setiap detik yang berlaku sangat berharga bagiku mungkin betul kate2 orang tue mase itu emas jadi hargaila sebaik-baiknya..Cuti kali ini aku agak sibuk menguruskan beberapa hal yang perlu diselesaikan sebelum aku pratikal di Kuala Lumpur...dalam minggu depan aku akan start keje part time nak tambah duit poket hehehe...mungkin itu yang lebih baik dari menghadap laman2 sosial yang menyakitkan mate dan hati..berpura-pura baik tapi hakikatnya menghancurkan perasaan orang lain...disaat sifuku berhujah(diam itu lebih baik dari berkata-kata!!!) aku hanya mampu tersenyum sendiri...lumrah manusia itulah dunia...so kesimpulannya jadikanlah setiap pagi yang indah umpama satu kehidupan yang baru kalau asyik layan perasaan kecewa umpama katak duduk didalam tempurung...enjoy your life before too late...see you next time bye-bye:)

Friday, May 21, 2010

BYE2 batu pahat


BATU PAHAT....seunik namanye mengajar aku apa itu erti berdikari,harge sebuah persahabatan dan liku-liku perjalanan hidup yang begitu banyak simpangnya... tak mudah sebenarnya merantau di tempat orang jauh dari keluarga membuat aku lebih menhargai mereka...tanpa kita sedari kadang2 mereka lebih memahami kita dari kawan2...pakwe@makwe cuma kita sedar agak lambat(aku la tuu) huhuhu....selamat tinggal batu pahat